Posiłki

image Odchudzanie wiąże się najczęściej z ograniczeniem ilości spożywanego jedzenia. Nie oznacza jednak głodówki i życia głównie w oparciu o wodę. Najważniejsze dla efektywności procesu odchudzania jest ułożenie zbilansowanych posiłków. Dieta powinna być tak skonstruowana, by osoba stosująca jej zalecenia nie czuła się nią zmęczona oraz mogła chodzić najedzona. Kluczową sprawą jest więc kwestia posiłków. Ich ilość oraz jakość muszą być gruntowanie przemyślane. Dla spadku wagi ciała zaleca się przede wszystkim jedzenie częste, ale małych ilości pożywienia. Dzięki temu organizm unika poczucia głodu, człowiek nie chodzi przygnębiony i zły, a narządy wewnętrzna mają czas by odpowiednio strawić i wykorzystać substancje. Komponowanie posiłków w myśl zasady „mniej znaczy lepiej” przynosi znakomite efekty. Nie powoduje spadku motywacji, daje możliwość najedzenia się, nie dopuszcza wręcz do powstania uczucia ssania w żołądku. Dzięki temu wzrasta szansa na to, że osoba odchudzająca się nie porzuci diety.

Komentarze są zamknięte.