Paznokcie

Przejawem zdrowia są błyszczące, elastyczne włosy oraz mocne paznokcie. Jadłospis powinien być tak skonstruowany, by dostarczać wszelkich witam i mikroelementów potrzebnych do ich wzrostu i prawidłowego rozwoju. Jeśli nasza dieta jest uboga w cynk, magnez, żelazo i krzem odbije się to na stanie wizualnym paznokci. Będą matowe, łamliwe, stracą blask. Dlatego powinniśmy uwzględniać w swojej diecie produkty takie jak warzywa liściaste, sery, wątróbkę czy ryby. Ponadto ważne jest też przyswajanie odpowiedniej ilości witamin z gruby B. Jeżeli nasze odżywianie będzie odpowiednio zróżnicowane, a nasze posiłki bogate w różnorodne produkty dostarczające witamin i mikroelementów, problem żółtawych, łamliwych oraz pozbawionych blasku paznokci nie będzie nas dotyczył. Wiadomo bowiem, że nieprawidłowa dieta, uboga w białko, a nasycona tłuszczami i węglowodanami, źle komponowane posiłki oraz ciągły stres wpływają niekorzystnie na nasz organizm, co odbija się także na tak niewielkim jego elemencie, jakim są paznokcie.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.