Zaparcia – jak sobie z nimi radzić?

image Zaparcia są bardzo nieprzyjemną dolegliwością, z którą boryka się wiele młodych, jak i starszych osób. Jeśli chodzi o punkt widzenia od strony medycyny, zaparcia mogą być groźne dla człowieka, ze względu na powstanie żylaków odbytniczych, jak również nie wypróżniania się regularnie, co może spowodować gnicie składników posiłków, odkładaniu się złogów itd. Na zaparcia jest wiele naturalnych i farmakologicznych sposobów. Do najbardziej znanych jest picie dużej ilości wody, która rozmiękcza stolec, nie jest on taki twardy i dzięki temu łatwiej jest się wypróżnić. Po drugie jedzenie dużej ilości błonnika wspomaga wypróżniane. Błonnik znajdziemy w wielu warzywach tj. brokuły, owocach świeżych i suszonych tj. suszone morele, śliwki i pozostałych produktach spożywczych. Oprócz tego picie ziółek np. rumianku też może wspomóc ten naturalny proces. Oprócz naturalnych sposobów mamy również do dyspozycji środki przeczyszczające, których nie można stosować przez dłuższy czas, bo mogą zaszkodzić. Jak również czopki glicerynowe wspomagające wypróżnianie już po kilku minutach od podania.

Komentarze są zamknięte.